در این مطلب می خواهیم درباره اجرای سازه بتنی در غرب تهران (اجرای سازه بتنی در کردان، سازه بتنی در غرب کوهک، سازه بتنی در منطقه ۲۲) بپردازیم.
عنوان ها :
ستون بتنی
مقدمه
ستون به عنوان یکی از اعضای اصلی سازه ساختمان می باشد که معمولا وظیفه تحمل و انتقال نیروهای فشاری را در راستای محور خود به عهده دارد که مقدار نیروهای فشاری به میزان بار وارده از سقف و تعداد طبقات بستگی دارد؛ لذا ستون عضوی است با رفتار فشاری.
ستون
ستون به عضوی گفته می شود که برای تحمل بار فشاری ناشی از تیرها و کف های ساختمان و انتقال آن به فونداسیون به کار می رود و نسبت ارتفاع به حد اقل بعد مقطع آن ، از ۳ بیشتر است. ستون ها مهمترین اجزای یک ساختمان بتنی می باشند ، بنابراین دقت در اجرای صحیح جزییات ستون از جمله آرماتوربندی ، قالب بندی و بتن ریزی، اثر بسزایی در استحکام کل ساختمان دارد .
مزایای سازه بتنی:
از مزایای سازه بتنی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ماده اصلی بتن که شن ، ماسه و سیمان می باشد، ارزان وتقریبا در تمام کشور قابل دسترسی است.
سازه های بتنی در مقابل آتش سوزی مقاوم تر از سازه های ساخته شده با مصالح د یگر هستند.
به علت قابلیت شکل پذیری بالای بتن، امکان ساخت انواع سازه های بتنی نظیر پل، ستون و … به اشکال مختلف میسر است.
سازههای بتنی در مقابل حرارت زیاد ناشی از آتش سوزی بسیار مقاوم اند. آزمایش ها نشان داده اند که در صورت ایجاد حرارتی معاد ل ۱۰۰۰درجه سانتی گراد بر روی یک نمونه بتن آرمه، حداقل یک ساعت طول میکشد تا دمای فولاد داخل بتن، که با یک لایه بتنی (پوشش بتن) با ضخامت۵/۲ سانتی متر پوشیده شده است، به ۵۰۰ د رجه سانتی گراد برسد.
با توجه به آسیب پذیر بود ن آرماتورها د ر برابر رطوبت ، همچنین کاهش مقاومت آرماتورها د ر صورت وقوع آتش سوزی و گرم شد ن بیش از حد ، لازم است میلگرد ها توسط لایه ای از بتن پوشید ه شود .
فاصله بین رویه میلگرد ها اعم از طولی و عرضی تا نزد یک ترین سطح آزاد بتن را پوشش بتن یا کاور می گویند.
ضخامت کاور باید به حد ی باشد که آرماتور را د ر برابر عوامل ذکر شد ه محافظت نماید .
حد اقل پوشش بتنی بستگی به وضعیت محیطی محل اجرا د ارد. وضعیت های محیطی مختلف عبارت اند از :
ملایم، متوسط ، شد ید ، بسیار شد ید و فوق العاد ه شد ید.
د ر جد ول (۱) حد اقل پوشش بتنی ، طبق آیین نامه بتن ایران آمد ه است .
طبق آیین نامه بتن ایران و مقررات ملی ساختمان ، انواع شرایط محیطی مؤثر بر بتن (پوشش بتنی) به پنج دسته به شرح زیر تقسیم می شود :
۱) شرایط محیطی ملایم : به شرایطی اطلاق می شود که در آن هیچ نوع عامل مهاجمی از قبیل رطوبت ، تعریق تروخشک شدن متناوب ، یخ زدن و ذوب شدن ، سرد و گرم شدن متناوب ، تماس با خاک مهاجم ، مواد خورنده ، فرسایش شدید ، عبور وسایل نقلیه یا ضربه موجود نباشد .
۲) شرایط محیطی متوسط : به شرایطی اطلاق می شود که در آن قطعات بتنی ، در معرض رطوبت و گاهی تعریق قرار می گیرند . قطعاتی که به طور دائم با خاک های غیر مهاجم یا آب تماس دارند یا زیر آب با PH بیشتر از ۵ قرار می گیرند دارای شرایط محیطی متوسط تلقی می شوند .
۳) شرایط محیطی شدید : به شرایطی اطلاق می شود که در آن قطعات بتنی در معرض رطوبت یا تعریق شدید یا تر و خشک شدن متناوب یا یخ زدگی سطحی قرار می گیرند .
۴) شرایط محیطی بسیار شدید: به شرایطی اطلاق می شود که د ر آن قطعات بتنی در معرض گازها ، مایعات مواد خورند ه، یا رطوبت همراه با یخ زدگی شد ید قرار می گیرند.
۵) شرایط محیطی بسیار شد ید : به شرایطی اطلاق می شود که در آن قطعات بتنی در معرض فرسایش شد ید، عبور وسایل نقلیه ، یا آب فاضلاب جاری با PH حد اکثر ۵ قرار می گیرند .