هر بنای ساختمانی بعد از تکمیل ساخت، نیازمند اخذ پایانکار ساختمان می باشد. همانطور که قبل از آن که شروع به ساخت کنیم باید پروانه ساخت داشته باشیم، بعد از اتمام ساخت هم کارشناسان بررسی می کنند که موارد قانونی رعایت شده در ساختمان با جزییات پرونده و نقشه تصویب شده مطابقت دارد یا نه. در انتها هدف از پایان کار ساختمان، بررسی کامل استانداردها و ضوابط مصوب شهرسازی و همینطور نظارت کلی و جزئی بر تخلفات سازندگان و مالکان است که توسط شهرداری مورد بررسی قرار می گیرد.
دلیل اخذ پایان کار
اخذ پایانکار میتواند به وسیله مالک یا سازنده انجام شود. از آنجایی که دریافت این پروانه مرتبط به ارائه گزارشهایی از روند ساخت توسط مهندسین ناظر می باشد، اکثرا این مسئولیت وظیفه سازنده قرار داده میشود. در زمانی که متعهدان، به دلیل های ناموجهی از روند اخذ مجوز سر باز زنند، ذینفعان قادر هستند تا نسبت به آنها طرح دعاوی مشخص نماید.
مدارک لازم برای درخواست پایان کار
- اصل و کپی سند مالکیت یا اجاره نامه اوقاف
- اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی مالک یا مالکین
- اصل و کپی وکالتنامه محضری به همراه اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی وکیل (در صورت مراجعه وکیل)
- اصل و کپی فیش پرداخت عوارض نوسازی سال جاری
- کپی انحصار وراثت (در صورت فوت مالک)
- کپی صورت مجلس تفکیکی اعیانی کلیه طبقات آپارتمانی
- اصل و کپی عدم خلاف یا پایان کار قبلی (در صورت وجود)
- کپی فیش برق و تلفن
- اصل و کپی پروانه ساختمانی
- اصل و کپی نقشه مصوب ممهور به مهر شهرداری
- تکمیل و ارائه فرم درخواست
گام های اخذ پایان کار
شکل زیر روند اخذ این مجوز را به شکل خوبی نشان میدهد. در شهرهای بزرگ از مانند تهران، شهرداریها و دفاتر خدمات الکترونیک شهر مسئولیت صدور این مجوز را وظیفه دارند. دهیاریها، بخشداریها و… نیز در روستاها و مناطقی که دارای شهرداری نیست، به ارائه این خدمت پرداخته می شود. همانطور که در تصویر مشخص است، این روند بستگی زیادی به تخلفات سازنده و مالکین دارد.
تخلفات اخذ پایانکار
کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری که به شکلی دادگاه شبه قضایی به حساب می آید، بعد از ثبت تخلفات ساختمانی با کمک شهرداری، مسئول رسیدگی به تخلفات ساختمانی است.
یکی از مواردی که این کمیسیون در آن دارای صلاحیت می باشد، رسیدگی کردن به تخلفات مربوط به اصول فنی و شهرسازی ساختمان می باشد. پس در صورتی که بازرسان پایان کار، بعد از بازدید از ساختمان تخلفی را تشخیص دهند، این کمیسیون به تعیین و تکلیف آن باید به طور کامل بپردازد.
پایان کار ساختمان قدیمی
قبل از سال ۴۹، هر گونه استفاده شهروندان از املاک خود حق تملک آنها به حساب می آمد. پس نیازی به اخذ پایان کار ساختمان برای سال های قبل از ۴۹ اصلا وجود ندارد.
برای ساختمانهای قدیمی یا به اصطلاح کلنگی، تحت شرایط داشتن یک پایان کار قدیمی، کافیست با ارائه آن همراه با سایر مدارک نسبت به اخذ یک پایان کار جدید اقدام کنید.
البته امکان دارد در ساختمان های قدیمی تغییری ایجاد شده باشد که مجوز آن از شهرداری صادر نگردیده (مانند اضافه کردن طبقه) یا تغییراتی که خلاف قوانین شهرداری است، پس پرونده به منظور رسیدگی به تخلف، به کمیسیون داخلی شهرداری یا کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع داده میشود تا پس از پرداخت کامل جریمه، پایان کار جدید را دریافت شود.
اخذ پایان کار برای ملکی که بدون مجوز ساخته شده باشد و حتی سند هم نداشته باشد، بسیار سخت و فرایند آن پیچیده است. در این شرایط توصیه میشود برای اخذ این مجوز، از کارشناسان حقوقی در حوزه ملکی کمک گرفته شود.